Dziś zapraszam Was na ozorki wieprzowe w sosie własnym.
Wiem że nie będzie to przepis dla każdego, bo nie wszyscy lubią.
Czasem warto się przełamać i spróbować czegoś nowego.
Składniki:
- 4 ozory wieprzowe
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ozorki oczyszczam, wycinam ślinianki i dokładnie myję. Wkładam do garnka zalewam wodą tak, by tylko przykryć mięso i gotuję przez 1 godzinę. Odlewam wodę, ozory obieram ze skóry. Do garnka wkładam ozory, obraną marchewkę, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalewam wodą i całość gotuję, aż ozory będą prawie miękkie. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Na patelni szklę cebulę z czosnkiem, czerwoną papryką i chili. Wyjmuję ozory, kroję w plastry. Do garnka przekładam cebulę, ozory, doprawiam do smaku solą, pieprzem i gotuję do miękkości. Na sam koniec zagęszczam sos mąką.
Smacznego!
cudownie to wygląda, ale bym zjadł
OdpowiedzUsuń