Ozorki wieprzowe w sosie własnym









Dziś zapraszam Was na ozorki wieprzowe w sosie własnym.

Wiem że nie będzie to przepis dla każdego, bo nie wszyscy lubią.

Czasem warto się przełamać i spróbować czegoś nowego.





Składniki:
  • 4 ozory wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ozorki oczyszczam, wycinam ślinianki i dokładnie myję. Wkładam do garnka zalewam wodą tak, by tylko przykryć mięso i gotuję przez 1 godzinę. Odlewam wodę, ozory obieram ze skóry. Do garnka wkładam ozory, obraną marchewkę, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalewam wodą i całość gotuję, aż ozory będą prawie miękkie. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Na patelni szklę cebulę z czosnkiem, czerwoną papryką i chili. Wyjmuję ozory, kroję w plastry. Do garnka przekładam cebulę, ozory, doprawiam do smaku solą, pieprzem i gotuję do miękkości. Na sam koniec zagęszczam sos mąką.

Smacznego!












 




1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);