Rogaliki z ciasta francuskiego z serem











Smaczne i bardzo proste rogaliki z ciasta francuskiego  

z nadzieniem serowym. A  wykonanie ich było 

banalnie proste, gdyż użyłam do tego

gotowego ciasta francuskiego.






Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko



Wykonanie:

Twatóg rozdrabniamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany (można zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Białko które nam zostało, wykorzystujemi i smarujemy nim każdy rogali.

Piekarnik nagrzewamy do 220° C i pieczemy około 17-20 minut, aż ładnie się zrumienią.



















6 komentarzy :

  1. Brak zdjęć do poszczególnych czynności np: jak pokroić ciasto , wymiary trójkątów, nałożenie farszu, ułożone rogaliki surowe i upieczone na blaszce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę takiej potrzeby, nie umiesz wyciąć trójkątów i nałożyć farszu.
      Dziękuję za przepis, wyszły pyszne.

      Usuń
  2. A po co zdjecia wycinania trójkątow? Ludzie sie juz czepiają o wszystko chyba z zazdrosci. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny !! nie wstydzicie sie zadawac glupich pytan ?!?!?! ruszcie troche wyobraznie i niech sie wam chce cos samodzielnie wymyslec

    OdpowiedzUsuń
  4. Elżbieta Łęczycka4 grudnia 2022 12:45

    Dziękuję za super przepis właśnie zaczęłam robić. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);