poniedziałek, 28 listopada 2016

Fale Dunaju ze śliwkami










Przepis dostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale 

były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować 

jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową.

Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami 

dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia.





Składniki:


ciasto
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
krem
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
dodatkowo
  • ok 200 g śliwek
  • czekolada gorzka


Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki i każdą połówkę przekroić na pół. 
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 ciasta.
Do ciasta które nam zostało dodajemy kakao, mleko i dokładnie mieszamy.
Na jasne ciasto delikatnie wylewamy ciasto kakaowe i układamy śliwki skórką do góry, lekko dociskając.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową.
Schłodzić w lodówce aż masa stężeje.
Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego :)
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz