sobota, 2 stycznia 2016

Pieczona golonka











Składniki:

  • 2 golonki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 łyżek oleju
  • słodka mielona czerwona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane golonki wyjąć, olej wymieszać z majerankiem oraz papryką, natrzeć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumieni. 
Podajemy z musztardą lub chrzanem.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz