poniedziałek, 20 lipca 2015

Bigos z młodej kapusty








Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 500 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku. Kiedy kapusta się sparzy wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dusić jeszcze przez 5 minut. 
Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień.
















4 komentarze :

  1. Wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można ten bigos zamrozić ? I czy może być kapusta późniejsza ? Proszę o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak możne być przygotowany z póżniejszej kapusty, i bez obaw można taki bigos zamrozić.

      Usuń