Kotlet szwajcarski czyli Cordon bleu














Kotlet szwajcarski zwany Cordon bleu to nic innego jak cienko 

rozbite mięso cielęce, nadziane szynką oraz serem żółtym. Całość 

panierowana i smażona jak tradycyjny schabowy. Kotlety szwajcarskie 

są naprawdę szybkie i łatwe do przygotowania, a co najważniejsze 

są przepyszne, polecam.








Składniki:

  • 8 plastrów cielęciny lub schabu
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam i rozbijam tłuczkiem na bardzo duże, ale cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa oprószam solą i pieprzem. Na każdy kotlety nakładam plaster szynki, plaster żółtego sera i składam na pół. Dociskam, by kawałki mięsa się zlepiły. Mąkę wsypuję do jednej miski, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej jajka i roztrzepuję je widelcem. Mięso obtaczam kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Mocno dociskam boki, by mieć pewność, że się zlepiły i nic nie wypłynie podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewam sporą ilość oleju i smażę kotlety z obu stron około 5 minut, aż ładnie się zarumienia. Następnie  osączam na ręczniku papierowym.

Smacznego!
















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);