Puree z batatów















Bataty to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Takie puree to

 bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do mięsa czy ryby. 

Wypróbujcie koniecznie!







Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki i wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą, lekko solę. Gotuję na średnim ogniu do miękkości. Odcedzam i gorące ugniatam tłuczkiem. Do batatów dodaję masło, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir oraz sok z cytryny. Mieszam i wyrazie potrzeby dodaję do sól. Ucieram jeszcze chwilę, aż puree będzie idealnie gładkie.
Smacznego!


























1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);