Bataty to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Takie puree to
bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do mięsa czy ryby.
Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 1 kg batatów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki i wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą, lekko solę. Gotuję na średnim ogniu do miękkości. Odcedzam i gorące ugniatam tłuczkiem. Do batatów dodaję masło, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir oraz sok z cytryny. Mieszam i wyrazie potrzeby dodaję do sól. Ucieram jeszcze chwilę, aż puree będzie idealnie gładkie.
Smacznego!
Uwielbiam na pikantnie ;)
OdpowiedzUsuń