Pieczeń ze schabu














Pieczeń schabowa to pyszny i szybki pomysł na obiad.  

Przygotowanie takiego schabu jest banalnie proste, gdyż 

wystarczy tylko przyprawić mięso i upiec. Mięso z tego przepisu 

wychodzi kruche i mięciutkie, dosłownie rozpływa się w ustach.

 Polecam :)








Składniki:
  • 1,5 kg schabu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • olej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypuję majeranek, słodką paprykę, chili, czosnek, pokruszone liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Wlewam 2-3 łyżki oleju, mieszam i nacieram mięso. Następnie mięso odkładam do lodówki na 2 godziny, a najlepiej odłożyć na całą noc. Następnie na patelni rozgrzewam tłuszcz i obsmażam mięso z każdej strony. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam 1/2 szklanki bulionu, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190° i piekę przez 1,5 godziny. Z naczynia wyciągam mięso i zlewam do garnuszka sos. Dolewam resztę bulionu, zagotowuję. Na sam koniec, zagęszczam sos. Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. Następnie całość przecedzam. Mięso kroję na plastry i podaję z sosem.
Smacznego!





















 

2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);