Pasta z bakłażana i papryki













Aromatyczna,  lekko pikantna  pasta z bakłażana i papryki. 

Dobrze smakuje na kanapce jak również w tortilli. 

Świetnie się również sprawdza, jako dip do maczania nachosów.






Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • papryczka chili (jak kto lubi)
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany kroję wzdłuż. Papryki również kroję na pół, oczyszczam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam bakłażany, paprykę i spryskuję olejem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez 30-40 minut. Obieram ze skórki, studzę. Po wystudzeniu siekam nożem. W między czasie sparzam pomidory, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Cebulę również kroję w kostkę, czosnek i papryczkę chili siekam. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Następnie dodaję czosnek, chili, smażę przez chwilę. Dodaję pomidory, koncentrat, bazylię, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Całość duszę przez około 20 minut. Dorzucam posiekane warzywa, pietruszkę, i duszę jeszcze przez 7-10 minut. 
Smacznego!





.









 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);