Makaron z pesto












 Uwielbiam wszelkie dania z makaronem. Bo są banalnie proste

 i zazwyczaj szybkie do zrobienia. Tak więc dziś zapraszam

 na moje jedno z ulubionych, czyli makaron z domowym pesto.







Składniki:

  • 2 pęczki bazylii
  • 80 g orzechów nerkowca lub piniowych
  • 80 g sera  parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

dodatkowo
  • 300 g makaronu spaghetti
  • parmezan/ grana padano 


Wykonanie:

Z bazylii obrywam listki, myję. Czosnek obieram, a ser ścieram na tarce. Do blendera wkładam bazylię, czosnek, ser, wlewam oliwę. Miksuję na jednolitą masę. Jak mam więcej czasu to rozdrabniamy ręcznie w moździerzu. Na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam i przekładam z powrotem do garnka. Następnie dodaję pesto, dokładnie mieszam. Po nałożeniu na talerz posypuję serem.
Smacznego!















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);