Sałatka z tofu i ciecierzycą

 







Dziś dzielę się z Wami pyszną sałatką z ciecierzycą i tofu. Taka sałatka 

świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy czy zdrowa kolacja. 

Do sałatki użyłam gotowej ciecierzycy ze słoika, bo została mi z innego dania

 i trzeba było ją jakoś wykorzystać.






Składniki:

  • 180 g tofu
  • 2 garście mix sałat z marchewką
  • 2 garście rukoli
  • 200 g ciecierzycy ze słoika
  • mix ziaren do sałatek 
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • chili
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Tofu osączam z zalewy, kroję w 6 plastrów. Do miski wlewam 3-4 łyżki oliwy, sos sojowy, zioła prowansalskie, szczypta chili, pieprz i sól do smaku. Do marynaty wkładam tofu, delikatnie mieszam i odkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, smażę tofu na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Po wystudzeniu każdy plaster kroję na 3 części. Ciecierzycę osączam z zalewy. Sałatę, rukolę, ciecierzycę wrzucam do miski, oprószam delikatnie solą, pieprzem, polewam oliwą, delikatnie mieszam. Na półmisek wykładam sałatę z ciecierzycą, na to kawałki tofu i posypuję ziarnami (u mnie słonecznik, pestki dyni oraz chia).

Smacznego!!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);