Dziś dzielę się z Wami pyszną sałatką z ciecierzycą i tofu. Taka sałatka
świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy czy zdrowa kolacja.
Do sałatki użyłam gotowej ciecierzycy ze słoika, bo została mi z innego dania
i trzeba było ją jakoś wykorzystać.
Składniki:
- 180 g tofu
- 2 garście mix sałat z marchewką
- 2 garście rukoli
- 200 g ciecierzycy ze słoika
- mix ziaren do sałatek
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Tofu osączam z zalewy, kroję w 6 plastrów. Do miski wlewam 3-4 łyżki oliwy, sos sojowy, zioła prowansalskie, szczypta chili, pieprz i sól do smaku. Do marynaty wkładam tofu, delikatnie mieszam i odkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, smażę tofu na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Po wystudzeniu każdy plaster kroję na 3 części. Ciecierzycę osączam z zalewy. Sałatę, rukolę, ciecierzycę wrzucam do miski, oprószam delikatnie solą, pieprzem, polewam oliwą, delikatnie mieszam. Na półmisek wykładam sałatę z ciecierzycą, na to kawałki tofu i posypuję ziarnami (u mnie słonecznik, pestki dyni oraz chia).
Smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz