W tak chłodny i szary dzień niema nic lepszego, jak talerz gorącej zupy.
Pyszny, sycący kapuśniak na żeberkach to mój dzisiejszy przepis
z którym dzielę się z Wami. Tu zapraszam na kapuśniak z pomidorami
Składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych
- 800 g kapusty kiszonej
- 6-8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wkładam żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie doprawiam solą i pieprze, zalewamy wodą ok 2,5-3 . Zagotowuję i gotuję do miękkości mięsa. Kapustę kroję na mniejsze kawałki (jeżeli jest bardzo kwaśna, to płuczę). Z wywaru wyciągam mięso, odlewam 0,5 L wywaru i wkładam kapustę do gara, dodaję kminek oraz majeranek. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie kroję cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę, a marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach. W garnku szklę cebulę, następnie dodaję marchew, smażę przez 3-4 minuty i dodaję ziemniaki, zalewam odłożonym wywarem ew. dolewam jeszcze wody, doprawiam solą i gotuję do miękkości ziemniaków. Jak kapusta będzie miękka, dodaję ziemniaki, posiekany czosnek i całość zagęszczam mąką z wodą, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!
Kiedyś robilam kapuśniak i mi nie wyszedł. To moje drugie podejście i dzięki Pani wyszedł mi.
OdpowiedzUsuń