Kapuśniak na żeberkach

 






W tak chłodny i szary dzień niema nic lepszego, jak talerz gorącej zupy.

Pyszny, sycący kapuśniak na żeberkach to mój dzisiejszy przepis

 z którym dzielę się z Wami. Tu zapraszam na kapuśniak z pomidorami




Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 6-8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Do garnka wkładam żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie doprawiam solą i pieprze, zalewamy wodą ok 2,5-3 . Zagotowuję i gotuję do miękkości mięsa. Kapustę kroję na mniejsze kawałki (jeżeli jest bardzo kwaśna, to płuczę). Z wywaru wyciągam mięso, odlewam 0,5 L wywaru i wkładam kapustę do gara, dodaję kminek oraz majeranek. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie kroję cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę, a marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach. W garnku szklę cebulę, następnie dodaję marchew, smażę przez 3-4 minuty i dodaję ziemniaki, zalewam odłożonym wywarem ew. dolewam jeszcze wody, doprawiam solą i gotuję do miękkości ziemniaków. Jak kapusta będzie miękka, dodaję ziemniaki, posiekany czosnek i całość zagęszczam mąką z wodą, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Smacznego!















1 komentarz :

  1. Kiedyś robilam kapuśniak i mi nie wyszedł. To moje drugie podejście i dzięki Pani wyszedł mi.

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);