Sałatka z pieczonym łososiem i pomidorem










Sałatka z pieczonym łososiem i pomidorem,

 to mój dzisiejszy przepis na kolorową i zdrową kolację.

Sałatka jest prosta i szybka do zrobienia, 

a co najważniejsze bardzo smaczna. Polecam:)






Składniki:
  • 250 g świeżego łososia
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście roszponki 
  • garść kiełek lucerny/brokułu
  • 1/2 cytryny
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren kolorowego pieprz
  • sól
sos
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Rybę myję i osuszam. W moździerzu rozgniatam kolendrę oraz kolorowy pieprz, dodaję sól do smaku. Łososia skropić cytryną, oprószyć przyprawami. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam rybę i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę około 15-18 minut. Po wystudzeniu kroję na mniejsze kawałki. Do słoika przekładam wszystkie składniki na sos, energicznie wstrząsam, by ładnie się wszystko połączyło. Pomidorki kroję na połówki. Na półmisek/talerzyki wykładam sałatę, układam łososia, pomidorki, kiełki i całość polewam sosem.


Smacznego!










 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);