Zupa dyniowa z ryżem










Dziś na blogu przepis na szybką zupę z dynią i ryżem. 

Pyszna, treściwa idealna na chłodne dni.

Polecam:)









Składniki:


  • 2 L bulionu
  • 1 kg dyni 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowy 
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • szklanka ryżu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, marchewkę i pietruszkę. Przesmażyć przez ok 7 minut, dorzucić posiekany czosnek, przyprawy i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać dynię, zalać bulionem i  gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. W między czasie ugotować w osolonej wodzie ryż na sypko. Ugotowany ryż przełożyć do garnka z dynią, przemieszać i spróbować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.


Smacznego!













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);