Smażona pierś z kaczki











Kaczkę często gości na naszym stole, bo bardzo ją lubimy.

Tak więc dziś  dzielę się szybkim przepis na mięciutką, 

soczystą pierś z kaczki. Tak przygotowana, 

będzie idealnym daniem niedzielnym w gronie najbliższych.

Tu znajdziecie przepis na  kaczka z jabłkami  









Składniki:


  • 2 piersi z kaczki
  • sok z 1/2 pomarańczy 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę skórę. Całą pierś natrzeć solą , pieprzem i i skropić sokiem z pomarańczy. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Na suchą, zimną patelnie kładziemy mięso skórą do dołu, ustawiamy płomień na średnią moc. Od momentu gdy zacznie się wytapiać tłuszcz mięso smażymy 8 minut. W tym czasie skórka się zarumieni, a cały tłuszcz wytopi. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 
5 minut. Kaczkę ściągamy z ognia i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęła.
 Przed podaniem kroimy w plastry. 

Smacznego!
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);