Indyk z ciecierzycą i cukinią w mleku kokosowym to
moja propozycja na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy.
Polecam!
Składniki:
- 1 słoik ciecierzycy 500 g
- 600 g filetu z indyka
- 1 cukinia
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso. W między czasie pokroić w półplasterki cebulę, cukinię i posiekać czosnek. Do mięsie wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać cukinie razem z czosnkiem, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, curry i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa. Na sam koniec dodajemy ciecierzycę i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
A czy indyk mogę zamienić na kurczaka?
OdpowiedzUsuńOczywiście 👍
Usuń