Galaretka z indyka







Dziś przepis na kolorową galaretkę z  indyka

 z marchewką i groszkiem. Taka przystawka 

to nieodzowny element przeróżnych imprez. 

A może macie ochotę na galaretkę 

 drobiową albo wieprzową. to zapraszam:)






Składniki:
  • 2 golonki z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki groszku
  • 50 g żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić wywar i wyrazie potrzeby doprawić do smaku. Odlać 2 litry wywaru, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Mięso obrać i pokroić w kostkę. Przygotować blaszkę/pojemnik. Na dno wyłożyć listki pietruszki, na to marchewkę, groszek i na koniec mięso. Całość zalać wywarem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretką pokroić na kawałki. Skropić octem lub cytryną.

Smacznego :)










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);