Tymbaliki drobiowe

  













Pyszna kolorowa galaretka drobiowa bardzo często gości na stołach podczas imprez 

czy świąt. Podana w postaci tymbalików nie tylko efektownie wygląda na 

talerzu, ale również zapewniam że świetnie smakuje.








Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • 5 jajek
  • szklanka mrożonego groszku
  • 50 g żelatyny (na 2,5 L)
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka zalać wodą, gotować na małym ogniu. 
W tym czasie obrać i umyć marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. 
Po 30 minutach gotowania mięsa dodać warzywa, sól oraz pieprz do smaku i 
gotować wszystko razem do miękkości mięsa. 
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę 
z solą, wrzucić do wrzątku groszek i gotować 10-12 minut, odcedzić.
Gotowy rosół przecedzić ma go być 2 litry, wsypać żelatynę, dokładnie 
wymieszać by się rozpuściła, wystudzić.
Mięso oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę. 
Marchewkę z rosołu również pokroić w kostkę.
Przygotować pojemniczki, do każdego na dno wyłożyć jajko, groszek, marchewkę i na koniec mięso, tak by pojemniki wypełnione był do 3/4 wysokości. 
Wszystkie zalać wywarem, po czym wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretki będą gotowe delikatnie wyciągnąć z kubeczków, ułożyć na talerzu.
Podajemy skropione cytryną lub octem. 
Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);