Galert czyli galaretka z nóżek















Składniki:

  • 3 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ocet

Wykonanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimna woda. Gotujemy ok 2 godziny, po tym czasie dodajemy obrane warzywa, doprawiamy sola i pieprzem w dużej ilości i gotujemy do miękkości mięsa.Miękkie mięso wyciągamy z wywaru, kroimy w małą kostkę i przekładamy do pojemniczka (miseczki). Ja dodaje na dno kawałki marchewki i na to mięso. Wywar przestudzić i przecedzić. Zalać pojemniczki z mięsem, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem skropić octem.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);