Pieczone gołąbki bez zawijania







Na blogu można znaleźć przepis na tradycyjne

 gołąbki jak również na gołąbki bez zawijania.

Tym razem zapraszam na gołąbki bez zawijania 

w wersji pieczonej. Pyszne, aromatyczne, 

rozpływające się w ustach, polecam :)






Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól, pieprz
sos
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego. 
Sos: Cebulę razem z czosnkiem zeszklić. Dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy, chwilę całość poddusić. Następnie wlać bulion i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę.
Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);