piątek, 10 lipca 2015

Gołąbki z ryżem i mięsem







Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 dag ryżu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kapustę myjemy, wykrawamy głąb wkładamy do garnka i sparzamy. Liście wyciągamy na talerz i z każdego ścinamy twarde części. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Do dużej miski przekładamy ryż, mielone mięso i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy w rulonik. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać wodą którą sparzyliśmy kapustę. Dusić do miękkości pod przykryciem.  Podawać z sosem pomidorowym.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz