Ciasto z kaszą manną znane jako grysikowiec. Takie ciasto nadaje się na różnego
rodzaju uroczystości jak również i święta.Jest bardzo dobre i świetnie się
prezentuje.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach gdy całość przejdzie smakiem,
a placki zmiękną.U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka sody
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 1.5 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki kakao
Polewa:
-100 g czekolady
- 50 g masła
Wykonanie:
Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni do złotego koloru.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz masło.
Odstawić i wsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak
przygotowaną polewą polać ciasto.
a do ciasta nie idą jajka?
OdpowiedzUsuńIdą 2 jajka, już dopisałam :)
UsuńStefanka to herbatniki ciastka zamiast ciasta
OdpowiedzUsuń