Składniki:
- 1 kg pałeczek z kurczaka
- szklanka startego sera
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy. Ze wszystkich stron oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka przekładamy do rondla, wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy widelcem, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy ser i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka zanurzamy w masie serowej i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
aż chce się to zjeść!
OdpowiedzUsuń