Dziś zapraszam na gołąbki zawijane czyli szybka alternatywa dla tradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 100 g ryżu
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
sos
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowe
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować.
Gołąbki układamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy pomidorami i dolewamy tyle wody by nasze gołąbki zostały całe przykryte. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec ew. doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)
Uwielbiam takie gołąbki ... Oszukańce są przepyszne !
OdpowiedzUsuńZgadzam się smakują rewelacyjnie :)
UsuńCzy kapustę podsmażamy przed dodaniem do mięsa?
OdpowiedzUsuńNie, kapustę dajemy surową :)
Usuńkurczę,,,jeszcze nigdy takich nie robiłam,,
OdpowiedzUsuńTo zachecam do spróbowania. Są poprostu pyszne!
Usuń