środa, 13 lipca 2016

Gołąbki bez zawijania







Dziś zapraszam na gołąbki zawijane czyli szybka alternatywa dla tradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam.




Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
sos
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowe



Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować.
Gołąbki układamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy pomidorami i dolewamy tyle wody by nasze gołąbki  zostały całe przykryte. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec ew. doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)
















6 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie gołąbki ... Oszukańce są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kapustę podsmażamy przed dodaniem do mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczę,,,jeszcze nigdy takich nie robiłam,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachecam do spróbowania. Są poprostu pyszne!

      Usuń