Dziś przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną.
Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką.
Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez
moich ukochanych makówek.
Składniki:
- 250 g maku
- 1 L mleka
- 2 łyżki masła masła
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych opcjonalnie
- 3 łyżki miodu
- cukier do smaku
- bułki czerstwe
Wykonanie:
Mak sparzyć wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce. W dużym garnku zagotować mleko z masłem, dodać mak i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przemieszać by masa nam się nie przypaliła. Orzechy i migdały posiekać. Do garnka z makiem dodać miód, cukier do smaku oraz orzechy, migdały, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Bułki pokroić na kawałki. W misce układamy warstwami bułkę, zalewamy masą makową, znów bułkę i masa makowa, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być masa. Wierzch udekorować bakaliami. Odłożyć w chłodne miejsce.
Smacznego!
Pierwszy raz będę robić, jak mi wyjdzie to dam znać.
OdpowiedzUsuń👍
Usuń