Makówki







Dziś  przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną. 
Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką. 
Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez
moich ukochanych makówek.




Składniki:
  • 250 g maku
  • 1 L mleka
  • 2 łyżki masła masła
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych opcjonalnie
  • 3 łyżki miodu
  • cukier do smaku
  • bułki czerstwe

Wykonanie:

Mak sparzyć wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce. W dużym garnku zagotować mleko z masłem, dodać mak i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przemieszać by masa nam się nie przypaliła. Orzechy i migdały posiekać.  Do garnka z makiem dodać miód, cukier do smaku oraz orzechy, migdały, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Bułki pokroić na kawałki. W misce układamy warstwami bułkę, zalewamy masą makową, znów bułkę i masa makowa, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być masa. Wierzch udekorować bakaliami. Odłożyć w chłodne miejsce.
Smacznego!
















2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);