Jeżeli zapomnieliście o zrobieniu piernika dojrzewającego to nic straconego,
bo właśnie znaleźliście przepis na szybki i łatwy piernik,
który możecie zrobić na ostatnią chwilę.
Piernik po upieczeniu wychodzi wilgotny dzięki temu, że dodajemy
do środka powidła i gwarantuję że jest bardzo pyszny.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
dodatkowo
- 4-6 łyżek powideł śliwkowych
- garść orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. Masło roztopić, wystudzić. Mikserem ubić jajka razem z cukrem, wlać mleko i miód, wymieszać. Mieszając na najmniejszych obrotach dodać mąkę, powidła oraz wlać masło. Miksować do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wlać do formy 11x29 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 50 minut. Wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne, przekroić wzdłuż na dwa kawałki, przełożyć powidłami. Orzechy obrać, uprażyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Smacznego :)
Wygląda smakowicie i prosty do zrobienia :) Dziekuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń