Pulpety w sosie chrzanowym









Dziś na obiad były pulpety w sosie chrzanowym. Przepis jak zawsze

 banalnie prosty i szybki do wykonania. Moje małe kulki mięsne podałam z 

białą kaszą gryczaną i sałatką z kapusty.







Składniki:
  • 700 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 łyżek chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Do miski wrzucić mięso, dodać bułkę, cebulę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące.  Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan, gotujemy całość jeszcze 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. 















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);