Makaron z kapustą i kurczakiem to pyszny, prosty i smaczny pomysł na obiad.
Żeby danie chociaż trochę było zdrowsze zamieniłam zwykły makaron na razowy, a
tłuste mięcho na filet z kurczaka i w ten sposób mamy zdrowsze danie na
które od czasu do czasu, możemy sobie pozwolić :)
Składniki:
- 300 g makaronu ( u mnie razowy)
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kminek
- olej do smażenia
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Podsmażyć na oleju, pod koniec dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Do kapusty dodać mięso, makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę razem wszystko podsmażyć. Smacznego :)
wygląda smacznie,na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuń