Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 100 g wędliny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę oraz cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać wędlinę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z wędliną i cebulą. Na koniec dodać jajko, doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Smacznego!
nie trzymają się kupy, ale usmażyłam całość jako takie danie z patelni i wyszło gitxD
OdpowiedzUsuńPewnie się rozleciały bo w kaszy było za dużo wody. Trzeba odparować cała wodę, ewentualnie dodać troszkę bułki tarty.
Usuń