Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanka cukru
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
dodatkowo
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Odcedzić z soku. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać partiami cukier. Cały czas ucierając dodawać po żółtku, następnie wlać masło. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładałam rabarbar.
Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180° przez 40 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tortownica 26 cm.
zjadłabym,,
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, też takie lubię i często robię.
OdpowiedzUsuńTak to jedno z tych co szybko się robi, a jeszcze szybciej znika :)
Usuńwygląda ciekawie a jak bym poprosiła o przepis za pani zgodą i jaka blacha
OdpowiedzUsuńDziękuję, piekłam w tortownicy 26 cm
Usuń