Szybki, banalnie prosty przepis na Mazurek Wielkanocny.
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
dodatkowo
- dżem
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 cytryny
- orzechy
- czekolada
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, posiekać nożem do połączenia składników. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyciąć dwa prostokąty, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek i układamy na brzegi, ozdabiając dowolnie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru.
Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać.
Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis,
gałązki i dekorujemy orzechami.
szybki prosty i smaczny:) czy wszystko musi być pracochłonne? wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńprawdziwie świąteczny i zapewne bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńProsto, szybko, smacznie i do tego ładnie wygląda. Wypiek idealny dla zapracowanych :)
OdpowiedzUsuń