Składniki:
farsz
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok 2/3 szklanki gorącej wody
- sól
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. po tym czasie ugotować w tej wodzie co się moczyły. Cebulę oraz ugotowane grzyby drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na masełku, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć. Gdyby farsz był za rzadki można dodać trochę bułki tartej, wchłonie resztki płynu, wymieszać.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, powoli wlewamy wodę, zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkować dosyć cienko, wykrawać małe krążki. Na każdy nałożyć troszeczkę farszu, zlepić, połączyć razem dwa rogi.
Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty.
Podajemy do czerwonego barszczu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz