Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez 8 minut. Wystudzić na kratce.
Po całkowitym wystudzeniu można ozdobić nasze pierniczki. Smacznego:)
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez 8 minut. Wystudzić na kratce.
Po całkowitym wystudzeniu można ozdobić nasze pierniczki. Smacznego:)
Oto pierniczki zdobione przez moje dzieci:)
Prezentują się tak ładnie, że szkoda byłoby je jeść :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)