Kapusta z pieczarkami i grzybami














Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kminku (można pominąć)
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę przepłukać, odcisnąć, włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka.
Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby, zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO!






















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);