Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym owocem)
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli wlewamy olej dalej miksując. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około 3/4.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.
Dolną część ciasta umieszczamy w blaszce. Na ciasto wykładamy śmietanę. Na wierzch układamy pokruszone ciasto i lekko dociskamy, posypać rodzynkami, pestkami granatu lub żurawiną.
Tortownica 26 cm.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz