Typowy szarlotka z ogromną ilością jabłek i cynamonu, na kruchym
cieście. Ciasto jest bardzo smaczne ,łatwe w wykonaniu i zawsze
wychodzi. Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po
całym mieszkaniu. To moje wspomnienie z dzieciństwa.
Składniki:
- 2.5 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- masło
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść z masłem, jajkami i cukrem.
Podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Ustawić piekarnik na 200 stopni
Obrać i potrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.
Po tym czasie wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem.
Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta. Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
a jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 22x35
OdpowiedzUsuńa jak chce zrobic na duza blache (20x 45 cm) to czy zrobić 1,5 porcji? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak można, będzie po prostu troszeczkę większe.
UsuńZ porcji 1 i 1/3 będzie takie jak moje ciasto.
Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam.