Kiszona ostra papryka

 






Dziś przepis dla tych, co lubią ostre smaki.

My bardzo lubimy i często się nią zajadamy. 

A tu znajdziecie przepis na kiszoną słodką paprykę.





  • 1 kg ostrej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1,5 łyżki soli na 1 L wody


Wykonanie:

Paprykę myję.  Do słoika wkładam koper, czosnek, chrzan i wsypuję ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wkładam paprykę, układając ją dość ciasno. Z wody oraz soli gotuję zalewę, studzę. Zalewam słoiki, tak by cała papryka była zanurzona. Słoiki lekko zakręcam i odstawiam w kuchni na 5-6 dni. Codziennie lekko dociskam papryki, by je odgazować. Po tym czasie dokręcam nakrętki i wynoszę w chłodne miejsce.


Smacznego!










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);