Scones







 Dzis podzielę sie z Wami przepisem, który dostałam od koleżanki.

 Scones, bo o nich mowa to pyszne angielskie bułeczki. Są niezwykle

 proste i szybkie do zrobienia. By wyszły naprawdę dobre, musimy 

pamiętać o jednej ważnej zasadzie, to że Scones bardzo nie lubią ugniatania.

 A tobie Ola bardzo dziękuję za ten przepis. ❤❤❤

Polecam:)




Składniki:
  • 450 g mąki
  • 50 g cukru
  • 175 g masła
  • 175 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, mieszam. Dodaję pokrojone zimne masło, wyrabiam opuszkami palców na kruchą-grudkową masę. Mleko mieszam z jajkiem i żółtkiem. Wlewam do masy, mieszając widelcem. Na oprószoną mąką stolnicę wykładam ciasto, dodaję żurawinę. Bez zbytniego długiego ugniatania, tylko kilkoma ruchami łączę w jedną masę. Ciasto ma mieć konsystencję grudek. Rozwałkowuję na kształt koła na wysokość około 2 cm. Kroję na 8 trójkątów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na nich bułeczki i z wierzchu smaruję mlekiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190ºC i piekę przez 16-18 minut. Po wystudzeniu lukruję.


Smacznego :)















2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);