Kiszona papryka










Kiszona papryka to mój kolejny przepis, by zimą mieć coś zdrowego pod ręką.

Nie wiem  jak Wy, ale ja  wprost uwielbiam wszystkie kiszonki.

A tu znajdziecie przepis na kiszone buraki







Składniki:
  • 1 kg papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1,5 łyżki soli na 1 L wody

Wykonanie:

Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, usunąć nasiona. Do słoika wkładamy koper, czosnek, chrzan i wsypujemy ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wkładamy paprykę, układając ją dość ciasno. Z wody oraz soli gotujemy zalewę, studzimy. Całość zalewamy naszą wodą z solą, tak by cała papryka była zanurzona. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy w kuchni na 5-6 dni. Codziennie lekko dociskać papryki, by je odgazować. Po tym czasie dokręcamy nakrętki i wynosimy w chłodne miejsc.


Smacznego!
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);