Zakwas buraczany i kiszone buraki










Pyszny kwas buraczany, który możemy wykorzystać na 


wiele sposobów, albo po prostu pić dla samego zdrowia. 

A z buraczków wyczarować pyszną surówkę.






Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól niejodowana


Wykonanie:

Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zagotować 1 litr wody, wystudzić i dodać 1 łyżkę soli.
Tak przygotowane buraki włożyć do wyparzonego słoika ( kamionkowego naczynia) dodać czosnek pokrojony w duże kawałki, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Zalewamy wodą tak by całkowicie przykryć buraczki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tych kilku dniach kwas przecedzamy do butelek (słoików) i wstawiamy do lodówki.


















Jesień pełna warzyw

1 komentarz :

  1. Ja jeszcze dodaję pokrojone warzywa: 1 marchew, 1 pietruszkę. kawałek selera, 1 średnia cebulę, 1 łyżkę kminku i 1 łyżkę cukru

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);