Pyszny kwas buraczany, który możemy wykorzystać na
wiele sposobów, albo po prostu pić dla samego zdrowia.
A z buraczków wyczarować pyszną surówkę.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól niejodowana
Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zagotować 1 litr wody, wystudzić i dodać 1 łyżkę soli.
Tak przygotowane buraki włożyć do wyparzonego słoika ( kamionkowego naczynia) dodać czosnek pokrojony w duże kawałki, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Zalewamy wodą tak by całkowicie przykryć buraczki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tych kilku dniach kwas przecedzamy do butelek (słoików) i wstawiamy do lodówki.
Ja jeszcze dodaję pokrojone warzywa: 1 marchew, 1 pietruszkę. kawałek selera, 1 średnia cebulę, 1 łyżkę kminku i 1 łyżkę cukru
OdpowiedzUsuń