Sernik czekoladowy









Pyszny sernik czekoladowy to moja dzisiejsz 

propozycja na małe co nie co do kawy.

Ja postawiła na  wersję najprostszą, 

bez spodu i polewy, ale Wy możecie zrobić 

spód, polewę, albo jedno i drugie.







Składniki:
  • 1 kg twaróg półtłustego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Ser zmielić trzykrotnie. Masło roztopić, ostudzić. Do sera dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka, utrzeć całość. Następnie wlać zimne masło, zmiksować. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wystudzić. Do sera wlać czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego!











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);