Karczek duszony z selerem naciowym







Pyszny aromatyczny karczek duszony z 

selerem naciowy to moja propozycja na szybki 

i smaczny obiad. Ja podałam z 

kluskami śląskimi i surówką 

z kapusty kiszonej.





Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 1 paczka selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • słodka czerwona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonane:


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Każdy kawałek oprószyć papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półksiężyce, seler naciowy pokroić na mniejszej kawałki, a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso. Dodać cebulę, seler naciowy, czosnek, łyżkę majeranku, podsmażyć. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, wlać na patelnię z mięsem, wymieszać i zagotować. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);