poniedziałek, 17 lipca 2017

Sałatka szwedzka






Lubię ogórki i każdego roku robię ich bardzo dużo. Tak więc dziś kolejny przepis
 
by zamknąć ogórki na zimę w słoiczkach. Tym razem sałatka szwedzka która
 
idealnie sprawdzi się jako dodatek do zimowego obiadu albo na kanapki :)






Składniki:

  • 5 kg ogórków
zalewa
  • 3 L wody
  • 2,5  szklanki cukru
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 5-6 łyżek soli
dodatkowo do każdego słoika po

  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
 
Wykonanie:

Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do słoika włożyć ogórki do każdego dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Gotową gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z gotującą się wodą. Wody ma być na wysokość 3/4 słoika, pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki wyciągnąć, przykryć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego :)









 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz