wtorek, 7 marca 2017

Pierogi z kaszanką







Dzisiejsze danie jest dla miłośników kaszanki. Jako że kaszankę można podawać na

wiele sposobów, dziś proponuję wykorzystać ją jako farsz do pierogi. Powiem że w

domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką.




Składniki:

farsz
  • 500 g kaszanki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • smalce do smażenia
  • majeranek
  • sól, pieprz
ciasto na pierogi tu


Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Smażyć aż się rozpadnie i odparuje cały płyn. Dodać majeranek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem (farsz ma być pikantny). 
Dokładnie wymieszać, wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki.
Na każdy nakładać łyżkę farszu, zlepić brzegi formując pierożki.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać na wrzątek, gotować około 4 minuty.
Podawać z cebulką lub skwarkami.












 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz