niedziela, 12 lutego 2017

Wołowina duszona w cebuli z ogórkiem kiszonym







Duszona wołowina z cebulą w sosie własnym to sposób na pyszny obiadek. 

Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam.




Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 3 cebule
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • masło do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posolić, popieprzyć,
obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na brązowo.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, a czosnek drobno posiekać. 
Cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać do mięsa.
Wszystko zalać gorącą wodą tak, by całe mięso zostało przykryte,
dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku i dusić
pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę
jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego!
Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą .

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz