niedziela, 7 sierpnia 2016

Pierogi z jarmużem i wędzonym serem








Tym razem zapraszam na pierogi z jarmużem i wędzonym boczkiem. Podane w męskim wydaniu ze skwarkami, ale można polać masłem wtedy będziemy mieć delikatną zdrową wersje obiad. Jak dla mnie obie wersie pyszne, polecam.




Składniki:

farsz

  • 300 g jarmuż
  • 250 g wędzonego białego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • masło/olej do smażenia
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
ciasto na pierogi tu

dodatkowo
  • cebula
  • kawałek boczku


Wykonanie:

Jarmuż umyć, osuszyć, powycinać nerwy i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na złoty kolor razem z czosnkiem. Następnie wrzucić jarmuż i dusić wszystko razem 5-6 minut, wystudzić. Do przestygniętego jarmużu dodajemy pokruszony ser, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić formując pierożki.
Wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 3-4 minuty.
Podawać z cebulą i skwarkami lub masłem.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz