Ciasto przekładane z jabłkami











Składniki:

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
Masa budyniowa
  • 1 budyń 40g
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Masa owocowa
  • 5 jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
Masa śmietanowa
  • 200 ml śmietany
  • 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo
  • 100 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • biała czekolada



Wykonanie:Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki.
Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec wlać zimną galaretkę. Ubić do połączenia się składników. Wylać na biszkopt. Odkładamy do lodówki do stężenia śmietany.

Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto i posypać wiórkami białej czekolady.


















3 komentarze :

  1. ciasto chyba trochę pracochłonne, ale efekt jest rewelacyjny :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tak trochę czasu trzeba było poświęcić, ale było tego warte.

      Usuń
  2. Ciasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
    Warto upiec !

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);