Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
Masa budyniowa
- 1 budyń 40g
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Masa owocowa
- 5 jabłek
- 2 galaretki agrestowe
Masa śmietanowa
- 200 ml śmietany
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo
- 100 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- biała czekolada
Wykonanie:Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki.Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec wlać zimną galaretkę. Ubić do połączenia się składników. Wylać na biszkopt. Odkładamy do lodówki do stężenia śmietany.
Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto i posypać wiórkami białej czekolady.
ciasto chyba trochę pracochłonne, ale efekt jest rewelacyjny :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Tak trochę czasu trzeba było poświęcić, ale było tego warte.
UsuńCiasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńWarto upiec !
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/