Grochówka wojskowa










Składniki:

  • 500 g grochu łuskanego
  • 4-5 ziemniaków
  • 500 g wędzonych kości
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Groch przepłukać na sicie, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Ugotować wywar z wędzonych kości. Do wywaru dodać groch, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia ok 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gdy groch się gotuje myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw.
Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy kiełbasę oraz cebulę i wszystko razem smażymy ( gdyby boczek miał za mało tłuszczu nalewamy na patelnię trochę oleju). Na koniec dodajemy boczek z kiełbasą, majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);