- Tawa Tawas to pyszne pączusie w kształcie rombów, które pochodzą z Boliwii. Wielką ich zaletą jest to, że sa łatwe i szybkie w wykonaniu. Są świetną propozycją na karnawał czy zbliżający się Tłusty Czwartek, polecam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo
- olej do smażenia
- miód
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Na sam koniec dodajemy jajka, masło i wlewamy mleko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć je na papierowych ręcznikach. Gotowe polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
bardzo fajne;oryginalne;nie widziałam jeszcze takich;) zapraszam na ''ciasteczka sadlaki''bardzo kruche ciasteczka na smalcu;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/sadlaki.html
A gdzie ten cukier w składnikach?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam :)
Usuń