piątek, 13 listopada 2015

Opiekane śledzie w zalewie octowej













Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi
  • 2-3 cebule
  • 1 marchewka
  • mąka
  • olej do smażenia
zalewa octowa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5-6  liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu


Wykonanie:

Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. 
Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę. 
Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie  są gotowe po 2-3 dniach.




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz